De Vlaming hecht steeds meer waarde aan lokale producten

In het trendonderzoek van 2021 uitgevoerd door de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) zijn interessante cijfers te ontdekken over de korte keten verkoop waarbij de consument rechtstreeks bij de boer zijn producten koopt. De COVID-pandemie heeft een enorme impact gehad op de Vlaming en daarmee veranderingen in (consumptie)gedrag in een stroomversnelling gebracht. Een aantal interessante cijfers uit dit onderzoek zullen benoemd en toegelicht worden.

Pure voeding is aan een opmars bezig

In 2015 gaf 36% van de Vlamingen aan te opteren voor pure basisproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn en zo min mogelijk toevoegingen bevatten. In 2020 is dit percentage gestegen naar 42% en eenzelfde percentage geeft aan in de toekomst nog vaker voor pure voeding te kiezen.

Zuivel is volgens 80% van de Vlamingen een belangrijk basis-ingrediënt voor pure voeding. Vooral lokale producten zijn hierdoor heel geliefd, inclusief een toenemende voorkeur voor volle zuivelproducten zoals volle melk en volle yoghurt.  Nog nooit hechtte de Vlaming zoveel waarde aan lokale producten. Twee derde van de Belgische bevolking (65%) verkiest Belgische zuivelproducten boven andere landen van herkomst. In 2014 gaf nog 41% aan belang te hechten aan de lokale productie van voedingsproducten. In 2020 groeide dit percentage al naar 52%.

Directe aankoop bij de boer krijgt enorme boost, een mes dat aan twee zijdes snijdt

De omzet van hoevewinkels en boerenmarkten voor verse voeding steeg in België in 2020 met 36%! Dat is een indrukwekkend percentage, waaruit blijkt dat de Vlaming steeds vaker rechtstreeks bij de boer koopt. De boerderijautomaat zorgt ervoor dat de boer eenvoudig zijn verse producten rechtstreeks aan de consument aan kan bieden en draagt dus enorm bij aan de trend van de korte keten. Op die manier heeft de consument een prachtig ambachtelijk product voor een vergelijkbare (of lagere) prijs als de supermarkt en de boer een hogere marge per product.

Korte keten

De opmars van de boerderijautomaat zien we bij DGA Vending al langer. Steeds vaker weten boeren ons te vinden voor een (tweede) eierautomaat, aardbeienautomaat, aspergeautomaat, kaasautomaat, vleesautomaat of een klant specifieke automaat waarbij eenvoudig meerdere verse producten gevoerd kunnen worden. Je kunt zowel nieuwe- refurbished automaten kiezen. 

Indrukwekkende cijfers

Deze mooie percentages uit dit onderzoek zien we niet enkel bij onze zuiderburen, maar horen we ook regelmatig terug van onze klanten in Nederland en Duitsland. In 2020 heeft de verkoop bij onze bestaande klanten tevens een vlucht genomen, wat compleet in lijn ligt met de trend van lokaal kopen. Wanneer de boer aandacht besteedt aan de korte keten verkoop, zijn omzetten tussen de € 300,- en € 1000,- per dag eerder regel dan uitzondering wordt ons regelmatig verteld. Dit maakt de terugverdienperiode van een (refurbished) boerderijautomaat kort en een zeer interessante investering voor de boer.

Bron: https://www.allesoverzuivel.be/nieuws/wereldmelkdag-2021-de-vlaming-houdt-van-lokale-en-pure-zuivelproducten

Bel mij terug