Welke verschillende soorten verkoopautomaten zijn er?

Welke verschillende soorten verkoopautomaten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten vending machines, met ieder zijn eigen voordelen. Hieronder leggen we uit welke verschillende soorten verkoopautomaten er zijn en wat per soort vending machine belangrijk is om te weten. 

De onderwerpen in dit artikel:

De Spiraalautomaat

Dit is het soort automaat dat het meest bekend is. Deze verkoopautomaat maakt gebruik van roterende spiralen die ervoor zorgen dat een product naar voren beweegt. Spiraalautomaten zijn ideaal voor de verkoop van met name snacks, frisdrank en snoep. In de reguliere ‘snoepautomaat’ valt het snoep in een uitgiftebak. Vanwege deze val is het in het geval van frisdrank aan te raden om de blikjes zo laag mogelijk in de frisdrankautomaat of combiautomaat te plaatsen. 

Daarnaast is het, om het risico op schade zo laag mogelijk te houden, verstandig om foam in de uitgiftebak aan te laten brengen. Spiraalautomaten zijn ideaal, maar niet uitsluitend geschikt voor de verkoop van snacks, frisdrank en snoep. DGA Vending is gespecialiseerd in de ombouw en modificatie van spiraalautomaten waardoor deze ook op maat gemaakt kunnen worden voor de verkoop van bijvoorbeeld non-food, wijnflessen of verse producten als vleeswaren. In het geval van glazen flessen, zoals bij een wijnautomaat, kan ook een speciale productlift in worden gebouwd. Deze lift is gemaakt om kwetsbare producten te beschermen tegen breken of scheuren door een val. De spiraalautomaten zijn uitermate geschikt voor locaties als een bedrijvenpand, school, gemeentehuis of sportaccommodatie. In sommige gevallen worden ze zelfs ingezet om op een boerderij producten te verkopen zoals kaas of vlees. Voorbeelden van spiraalautomaten zijn de Vedno G-snack SnackUno Tabletop, Vendo BS8  of de Vendo G-Snack 8.

De Trommelautomaat

Een ander bekend type verkoopautomaat is de trommelautomaat. Deze automaten worden vooral ingezet voor de verkoop van verse producten. Het gaat dan in veel gevallen om een boerderijautomaat. Dit zijn de automaten die je op het platteland ziet staan in de lente en zomer, om producten zoals aardbeien, kersen, appels en peren te verkopen. Ook kunnen deze automaten producten als eieren, flessen melk en zelfs asperges verkopen. Erg veelzijdig dus! De trommelautomaat is in de basis een tegenhanger van de spiraalautomaat, waar de trommelautomaat voor geschikt is, is de spiraal dat vaak minder, en andersom. Een belangrijk voordeel van een aantal van deze trommelautomaten is de Shopper optie. Dit maakt het mogelijk voor de klant om zelf uit alle producten te kiezen in de automaat. De Crane Shopper 2 en Necta Festival zijn bekende trommelautomaten uit het assortiment van DGA Vending.

De Drankautomaat

Zoals dat de naam dat al zegt, is de drankautomaat uitermate geschikt om gekoelde drankproducten in te verkopen. Deze producten kunnen in de vorm van blikjes en flesjes komen, waarbij het niet uitmaakt of ze van plastic of glas zijn. Het gaat hier dus om frisdrank zoals Cola, Fanta of Ice Tea en water. Waar er eerder al gesproken werd over de mogelijkheid om een productlift in te bouwen, is dat bij de drankautomaat een standaardonderdeel. Een dergelijke automaat leent zich ook perfect in combinatie met een identiteits-scanner. Op deze manier is het mogelijk om producten met een leeftijdsgrens te verkopen, zoals wijn en bier. Deze vending machine is ook geschikt voor de verkoop van glazen flessen melk en yoghurt, voor op een boerderij bijvoorbeeld. De lift draagt naast de veiligheid van het product ook bij aan de beleving van de klant. Waar men normaal gesproken gewend is aan een product dat in een bak valt, wordt het product hier subtiel in een vak geplaatst door middel van de productlift. Voor de verkoop van drankproducten is het dus zowel een veiligere als interessante oplossing. Een aantal voorbeelden van drankautomaten zijn de Vendo G Drink 6 en Vendo G Drink 9.

De Diepvriesautomaat

Een ietwat onbekende automaat in dit rijtje is de diepvriesautomaat. Dit type verkoopautomaat is wat onbekend maar wat ons betreft zeker niet onbemind. Deze diepvriesautomaat kan ingezet worden voor de verkoop van wat voor de hand liggende bevroren producten, zoals ijsjes. Daarnaast is een wat ongebruikelijker doeleinde van deze automaat de verkoop van bevroren groenten, vlees en complete diepvriesmaaltijden. Dit kan met name voor landbouwprofessionals een grote kans zijn. De automaat die DGA Vending verkoopt, de Vendo G Frozen.

De Outdoor automaat

De outdoor automaten zijn erop gemaakt buiten te staan. Het is mogelijk om zowel combiautomaten als drankautomaten in een outdoor variant te kiezen. De indoor variant van de machines kunnen in theorie buiten staan, als ze maar wel beschut staan tegen weer en wind. De outdoor vending machines hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de indoors. Ze zijn weer- en windbestendig door het extra dak en extra ruit. Om condensatie binnen de automaat te voorkomen is in het dubbele veiligheidsglas extra verwarming aangebracht. Daarnaast zijn deze automaten bestand tegen temperaturen ver onder de nul graden Celsius doordat ze uitgerust zijn met een antivries functie. 

De outdoor automaten zijn enorm hufter-proof en beschikken over een magnetische stroomonderbreker, extra beveiliging van het glas, slotbeveiliging en anti-vandalisme geldinworp, toetsenbord en teruggave. Deze automaten zijn in verhouding met de indoor varianten hoger in aanschafwaarde. Echter is het de overweging wél waard om te kiezen voor een outdoor verkoopautomaat als de producten buiten verkocht moeten worden. De kans op schade, storingen en andere onprettige zaken wordt door de netgenoemde extra’s op deze automaten aanzienlijk verminderd. Dit zijn een aantal outdoor vending machines: Vendo G Snack 10 Standard Outdoor, Vendo G Snack 8 Standard Outdoor, Vendo G Drink 6 Standard Outdoor en de Vendo G Drink 9 Standard Outdoor.

De Gekoppelde automaat

Twee automaten, één keuzemenu. Dat is het principe van deze ietwat vreemde eend in de bijt. Als je al één automaat hebt en er een nieuwe automaat wilt, hoef je dus niet een hele nieuwe automaat aan te schaffen, waardoor er twee losse automaten staan. In plaats daarvan kun je een gekoppelde automaat kopen. Het verschil tussen de gewone automaat en de gekoppelde automaat is dat de gekoppelde automaat aangesloten wordt op de gewone automaat, waardoor je bij de tweede automaat geen compleet menu, geldinworp, of andere betaalmethode hoeft toe te voegen. Doordat dit aan elkaar is gekoppeld is het dus één systeem. Dit is echter niet bij alle automaten mogelijk, maar bij deze automaten is dat wél een mogelijkheid. 

Terug naar alle blogs