De een is het al opgevallen, de ander nog niet; Er is een overgang gaande van de klassieke brede ‘fat-can’ naar de lange, dunne ‘Sleek-can’. Deze overgang is inmiddels een jaar ingezet. Het brede blik is 50 jaar in omloop geweest en is sindsdien is de vorm nooit veranderd, tot nu. Alle Coca Cola, Fanta, Fernandes, Minute Maid en Fuze Tea zijn inmiddels over op de 'Sleek-can'. In de schappen zijn de brede frisdrankblikken steeds meer ondervertegenwoordigd aan het raken. Maar waarom is dit zo? En wat is nou het voordeel van het dunne frisdrankblik ten opzichte van de brede variant? We leggen het je uit.
Maar vraag die je je misschien stelt is: 'waarom zijn de cola blikjes veranderd?' Dit komt doordat een belangrijk verschil tussen de ‘Sleek-can’ en de ‘fat-can’ de omvang per tray is. Doordat de inhoud hetzelfde blijft maar de blikjes smaller, wordt de kartonnen tray ook kleiner én dus ook het plastic dat de boel bij elkaar houdt minder. Dit is erg positief ten aanzien van het klimaat. Volgens Coca Cola wordt er 620 ton plastic minder gebruikt ten opzichte van de brede blikken! Op inhoud per blik wordt geen compromis gemaakt, deze blijft hetzelfde: 33cl.
Naast dit voordeel is het esthetisch volgens velen een vooruitgang. Het ziet er mooier uit en ook ligt het dunne blikje volgens een hoop gebruikers fijner in de hand. De verandering naar smalle frisdrankblikjes gaat voornamelijk op voor de frisdrank. De bier- en speciaal-bier blikken blijven tot zover wat achter, op één vreemde eend in de bijt: de Hard Seltzers, deze zijn vrijwel allemaal in een lange uitvoering. Het is volgens ons een kwestie van tijd voordat de brouwerijen over gaan op de ‘Sleek-cans’, gezien de huidige ontwikkelingen.
Waar het voor de producenten en inkopers een flinke verandering is, is dit voor veel eigenaren van een verkoopautomaat niet anders. Heb je bijvoorbeeld een wat oudere Coca Cola- of gewone frisdrankauotmaat, dan kan het zomaar zijn dat de schachten aangepast moeten worden. Vaak is dit erg prijzig (richting de duizend euro is geen uitzondering) en is het te overwegen om een refurbished drankautomaat aan te schaffen met passende schachten.
Voor een hoop spiraalautomaten geldt dit niet. Daar passen de dunne frisdrankblikken altijd al in (denk maar aan de Red Bull of Chocomel). Voor één type automaat is ombouwen zelfs helemaal niet mogelijk, de Vendo V75.
Zoals eerder benoemd is de transitie van ‘fat-cans’ naar ‘sleek-cans’ voor veel partijen een flinke vooruitgang. Men vindt het er beter uit zien en het is ook nog eens stukken beter voor het mileu. Wij zelf zijn echter nog in dubio, esthetisch is het dunne blikje prettiger om naar te kijken en te gebruiken én beter voor het milieu. We verwachten dat deze ontwikkeling over de lange termijn ook positief zal zijn voor iedereen. Echter is het wel een ander verhaal als je op dit moment een oude frisdrank-of Cola-automaat bezit.
In dit geval wordt je behoorlijk onverwacht op hoge kosten gejaagd. Wij raden je aan om in het geval dat de automaat omgebouwd moet worden, eerst te kijken naar betaalbare refurbished alternatieven. De Necta Diesis 500 is bijvoorbeeld een budgetmodel dat dit probleem goed op zou kunnen lossen. Het kost dan iets meer dan het ombouwen op zich, maar er komt wel garantie bij én de automaten zijn van tevoren gereviseerd.
Ben je nu zelf geïnteresseerd geraakt in de aanschaf van een vending automaat? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment. Heb je vragen over automaten, het gebruik ervan of een samenwerking? Stel ze dan gerust. Je kunt ook een keer bij ons in onze Experience Center op bezoek komen om de automaten zelf te bekijken. Plan hier een afspraak in!
Meer weten?